Наш Асортимент

Наші Товари

Зали поминок

Взнай нас більше

Цікава нформація

Взнай Нове

База Знання

Наші Координати

проводи

Проводи - таку назву має один з найбільш сакральних слов'янських звичаїв. Сенс звичаю полягає в тому, що б віддати данину пам'яті предкам і всім родичам, яких вже немає на цьому світі, але які живі в пам'яті людей. Це подія, яка дозволяє залучити дітей до сімейних традицій, відчути єднання в сімейному колі. Поминальні дні за православним звичаєм починаються на третій день після свята Воскресіння Христового або по іншому - «Великодня». У народній же традиції, таким днем ​​найчастіше виступає воскресіння, через тиждень після «Великодня». Це день, коли вся родина збирається на цвинтар, і робить поминальну трапезу.

 

 

Перед тим, як приступити до спільної трапези на кладовищі, потрібно обов'язково прочитати молитву про померлого, а також «Отче наш». У деяких слов'янських регіонах прийнято перед першою стравою скуштувати поминальне Колєву (або кутю).

 

Колєву (кутя) - це православне поминальне блюдо. Найчастіше його готують на великі православні свята, такі як: Різдво, Великдень, проводи, поминальні дні православного календаря, а також на трапезу в день поховання.

 

Існує повір'я, згідно з яким, додаються в Колєву солодощі куштує і душа покійного. Символом цієї страви виступає віра живих в царство небесне, вічне життя і воскресіння.

 

Рецепт поминального Колєву включає в себе - пшеницю, рис, горіхи, а також солодощі, у вигляді меду або мармеладу. Крім куті, в народі, прийнято брати з собою - паски, крашанки, писанки, ковбасу, сир, цукерки і т.д. Як відомо, поминаючи, прийнято згадувати добрі вчинки, які чинила людина за життя, при це говорити про погане забороняється. Окремо варто відзначити, що православна традиція не сприймає поминання померлого алкоголем, що вважається гріхом і приносить шкоду душі покійного. Однак в нашій країні, такі православні рекомендації найчастіше не виконуються. Певним компромісом в такій ситуації можна вважати - червоне вино або кагор, яке використовуються в церковних обрядах.

 Але знову ж таки, не варто забувати про справжню мету «Проводів», які не повинні перетворюватися в веселий балаган, а скоріше навпаки, змусити людину трошки подумати про вічне і звернутися до свого коріння ... Завершувати трапезу найчастіше прийнято пиріжками і розтягаєм.

 

Якщо ми звернемося в глиб традиції, то виявимо, що не випадково проводи проводять після Пасхи. Ми, як би спільно з покійними, радіємо світлого Воскресіння Христового. Просте побутове спілкування з померлими зміцнює віру, проголошуючи, то що і після смерті людина не залишає лоно Церкви Того Бога, «який не є Богом мертвих, але всіх живих».

 

У слов'янській традиції, існує повір'я, що в дні «Великодня», на Родоніцу, душі померлих спускаються з небес на Землю, а перед поверненням назад, чекають біля воріт кладовища подаяння, які забирають потім з собою. Саме з цим пов'язана традиція, залишати їжу на могилі або подавати милостиню жебракам.

 

Підходячи до могили, стоїть перехреститися і помолитися про душу покійного. По можливості - слід запросити священика, який відслужить «за упокій душі» ..

 

У слов'янській традиції, проводи, поминки - звичай спільної сімейної трапези, саме з цього, на деяких ділянках ми можемо спостерігати довгі, вкопані столи. Головні позитивні моменти поминального дня - це те, що збирається вся рідня, в сімейному колі проводиться спільна молитва за прощення гріхів, що очищає душі як померлих, так і живих. Відбувається залучення наступних поколінь до традиції.

 

Всі права захищенні © «Memento mori»                                                                                                                Розробка сайту — Студія інтернет-реклами Websitekm

Ритуальні послуги

Хмельницький і Хмельницька  область

вул.Пілотська, 2

 тел. 067 - 555 - 75 -75

замовити дзвінок     

          Всі права захищені © «Memento mori»                                                                                                            Замовити сайт — Студія  інтернет-реклами  Websitekm